Norwegian English German

Historien bag denne musikform er både gammel og dramatisk! Allerede op gennem 1500-tallet lå franske fiskere og fiskede ved det nuværende Nova Scotia nord for Québec i det nuværende Canada. Fra starten af 1600-tallet blev franskmændene interesserede i området og begyndte en egentlig immigration.

De kaldte området Acadia som betyder: "Det lykkelige land med et frodigt og smukt landskab". I forbindelse med de spændinger der iøvrigt var mellem Frankrig og England, blev kolonierne angrebet, overvundet og chikaneret.

 

Det dramatiske højdepunkt indtræffer, da den engelske guvernør Charles Lawrence, 5. september 1753, sammenkalder alle franske i området. Han kræver, at de aflægger ed til den engelske trone. Hvis de nægter, betyder det deportation. Hvis de siger ja, nægter han at acceptere det, da det ifølge engelsk lov var forbudt at aflægge ed, når de tidligere havde nægtet. Som han sagde: "I begge tilfælde skal jeg deportere dem". Han fik sendt skibe op fra Boston (nuværende U.S.A.) som skulle bruges til deportationen. Alle familier blev splittet op og sendt til forskellige destinationer. Nogle blev solgt som slaver i Boston og andre steder på den amerikanske østkyst. Andre blev sendt til Caribien, og atter andre blev sendt tilbage til Frankrig.

Cajunfolket begyndte at lede efter deres pårørende, men de vidste ikke hvortil de var deporteret. I ca. 10 år levede de uden fælles hjemsted, men fra 1764 begyndte de første Cajuns at bosætte sig i staten Louisiana, der var en gammel fransk koloni. Den var lige blevet solgt til spanierne, men de blev vel modtaget. De fik lov at bosætte sig ude i deltaet ved floden Mississippi og dens bifloder. De havde nu fundet sig et hjemland og cajuns strømmede til fra alle steder. Her kunne de skabe den kultur og den musik vi nu kender som Cajun og Zydeco. Ordet cajun stammer iøvrigt fra navnet Arcadia.

Musikken er bl. a. inspireret af franske, skotske, tyske, indianske og afrikanske musiktraditioner.

I denne smeltedigel af påvirkninger er fremkommet en glad og livsbekræftende musik der egner sig fortrinligt til dans og som appellerer til alle aldre.

(Frit efter bogen "Cajun" (Lyren 1993))

 

Cajun og Zydeco musikken stammer fra Louisiana, USA, hvor franske emigranter bosatte sig efter uddrivelse fra Canada i 1755. I sumpområderne i Louisiana levede Cajun folket ret isoleret helt frem til vor tid, hvor fransk stadig tales af mange. Det er baggrunden for, at man kan opleve den meget oprindelige folkelige musik, som vi møder den i dag. Musikken har sat og sætter stadig sit umiskendelige præg på masser af moderne musik indenfor bl.a. rock og country.

I Cajun musikkens begyndelse spillede sorte og hvide sammen og påvirkede gensidigt hinanden. De sortes musik med baggrund i blues og jazz udvikledes til den stil der kaldes Zydeco.

Den nordisk sammensatte gruppe Cajun du Nord har specialiseret sig i Cajun og Zydeco musikken. De har lært musikken på den traditionelle måde, ved at spille og øve med Cajun musikere. Gruppen havde sin debut på Tønder Festival i 1991, og samarbejdet på tværs af landegrænserne slår stadig musikalske gnister. Deres sceneoptræden bobler af vitalitet og entusiasme, -ryster sokkerne af dig!!

Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com